•• Individualizovaná výživa ••
Až do nedávna predstavovalo štúdium výživy a genetiky dva úplne oddelené obory. V súčasnosti sa výskum zameral aj na vzťahy a vzájomné pôsobenie medzi ľudskými génmi a výživou. Tento nový smer výskumu je medzi vedcami označovaný ako nutrigenómia, alebo "individualizovaná výživa", čo je termín zrozumiteľnejší pre bežného spotrebiteľa. Poskytuje informácie, na ktorých základe je možné účinným spôsobom upraviť stravovacie odporúčania pre každého jedinca, s cieľom podpory zdravia a prevencie niektorých chorôb.
V budúcnosti bude možné stanoviť „metabolické typy“ na základe znalostí genotypu (analýza DNA), napríklad nízko alebo vysoko sacharidový jedinec, prvý by mal prijímať menej, druhý viac sacharidov, a podobne. Dosiaľ sa však uskutočnilo len veľmi málo kvalitných štúdií, ktoré by dokázali potvrdiť účinnosť výživových odporúčaní na základe znalostí genómu človeka, v súčasnosti nevieme bezpečne zostaviť individualizovanú výživu.